2015. január 24., szombat

Daily Mirror - Megbotránkoztató Fizetések a Bankvilágban - A Goldman Sachs Évi 8 Milliárd Fontot Fizet Alkalmazottainak!





A megabank - Goldman Sachs - nemrég közzétette, hogy a tavalyi évben nem kevesebb, mint 8.3 milliárd fontot fizetett ki 34000 alkalmazottjának - személyenként nem kevesebb, mint 245000-et!

David Hillman a Robin Hood Tax (adó) Kampány szószólója keményen ostorozza az amerikai megabankot, mondván, magasról tesznek a köz véleményére. Kiemelte: nem igazságos, hogy míg a bankárok degeszre tömik a zsebeiket, addig az átlag emberek fizetik meg az árát a bankházak felelőtlen döntéseinek! 

Dühödt politikusok fogadkoznak, hogy addig nem nyugszanak, amíg a bankok meg nem fizetik annak az árát, hogy térdre kényszerítették a gazdaságot. 

A korábban említett 245 ezres évi kereset még nem is a csúcs, hiszen a döntéshozók és a nagymenő kereskedők ennek a többszörösét viszik haza! Akadnak 7 számjegyű kifizetések is, mint például a Royal Mail elfuserált kiárusítása esetében! Jelentések szerint Karen Cook - a G. S. európai főnöke - akár 10 milliót!!! is zsebre tehet hamarosan, amint bizonyos dolgok a helyükre kerülnek! Kritikusok hevesen bírálják a bankvilágot a legutóbb kiderült fizetések miatt. Mindeközben emberek milliói fuldokolnak a radioaktív pénzügyi csapadéktól, melyet a pénzügyi csőd okozott 7 évvel ezelőtt!



Obszcén 
Luke Hildyard, aki a High Pay Centre kutatási vezetője (a fizetési egyenlőtlenségek ellen agitál) megjegyezte: az emberek többsége nagyot nézne egyes kifizetések láttán! 
Az átlagember farkast kiáltana, ha látná azokat a hihetetlen összegeket, amiket a csúcsvezetők, döntéshozók, a nagy fúziók közvetítői, üzletkötői tesznek zsebre. Természetesen az adminisztrátorok és az "egyszerű dolgozók" mit sem látnak ezekből az óriási összegekből. Összességében azt lehet mondani, hogy a pénz nagy része a különböző díjakkal megsarcolt ügyfelektől érkezik, amely megkérdőjelezi a bank tisztességes üzletvezetéshez való hozzáállását.
A sorozatos bankbotrányok után a döntéshozóknak komolyan el kell gondolkozniuk azon, hogyan akadályozzák meg a további "fosztogatást".

David Hillman a Robin Hood Tax kampány vezéralakja szerint is a képtelenség kategóriába sorolhatók az ilyen mértékű kifizetések! A City of London a legégbekiáltóbb bizonyítéka annak, hogy a fizetések nélkülöznek minden józan észt és messze állnak a tehetséggel arányos fizetségtől!
Több mint 6 éve dőlt be a pénzügyi szektor, de még mindig fizetjük annak az árát, hogy  telefonszám hosszúságú csekkeket irogatnak maguknak. A GS 5500 londoni tagja azok közé tartozik, akik biztosan zsíros csekket kapnak kézhez a következő hónapban is.  
MS Cook - becenevén a fúziók és a felvásárlások királynője - aki sikeresen kivédte a biogyógyszeripari óriás, az Astra Zeneca felvásárlását az ellenlábas Pfizer ellenében a tavalyi évben.
Más befektetési bankok szintén készülnek felfedni sokkoló méretű bónuszaikat, annak ellenére, hogy a szabályozók igyekeznek visszafogni a botrányos méretű juttatásokat.
Lloyd Bankfein a GS elnök vezérigazgatója megszólalt: mi meg vagyunk elégedve a teljesítményünkkel, melyet vegyes globális gazdasági és pénzügyi feltételek jellemeztek az elmúlt évben. Mr Bankfein még azt is hozzátette szerényen, hogy "Isten munkáját végzem"! "Előretekintve, látjuk a jeleit annak, hogy 2015-ben javulás várható a világgazdaság számait illetően". 
A GS folyamatosan támadások kereszttüzében van. 

2009-ben úgy festették le az intézményt, mint az emberiség fejét körben beborító hatalmas vámpír tintahalat, ami könyörtelenül kipréseli a vércsatornáit bármibe, ami pénz szagú. 7 pecsétes titok volt, mielőtt kiderült, hogy meggyőzték a minisztereket a Royal Mail nyomott áron való eladásáról 2013-ban, melyen a részvénytulajdonos adófizetők vagyonokat buktak! A GS másik oldalán viszont 12 millió fontot nyert valaki az üzleten, amikor eladta a részvényeit!
A 2013-as adatok szerint a londoni felsővezetők nem kevesebb, mint 3 millió fontot tettek zsebre! 
Frances O'Grady a Szakszervezeti Szövetség főtitkára megállapítja, hogy amíg egy átlagos angol dolgozó 2500 font körül keres, addig a City bankárai túltesznek mindenki legvadabb álmain -a bónuszaikról nem is beszélve!
Ami miatt dühösek vagyunk, az az, hogy azok, akik az összeomlásért felelősek - kapzsi, folyamatosan kockáztató bankok - a legkevésbé érzik meg a krízist, míg a többség kamatostul fizeti a kormányok által megszavazott mentőcsomagokat! 
A bajokat tetézi, hogy a kormány az összeomlást ürügyként használja arra, hogy közszolgáltatásokat alaposan megnyírbálja. A szolgáltatások mellett az állami szektorban bekövetkezett elbocsátások is a káros tevékenység velejárói.  



Mi is koccintunk hamarosan...az új pénzügyi rendszerre!
George Osborne Konzervatív politikus szerint időnként meg kell fizetni az árat. Más politikusok szerint senki sem veszi észre a megnyírbálásokat! Meg kellene nézniük egy baleseti/vészhelyzeti osztályt, hogy a szociális ellátások megkurtítása mennyivel hosszabb várakozási idővel terheli az utca emberét. 
Mialatt a GS rangidős bankárai drága itallal koccintanak fizetési csekkjeik láttán, addig a nővérek, mentősofőrök, és egyéb dolgozók hiába könyörögnek akár csak 1%-os fizetésemelésért is! 


 Amerikai vonatkozásban a GS egyike a "túl nagy, hogy bedőljön" bankoknak és ezen bankok egyre csak nagyobbak lesznek! 2012-ben a top 10 amerikai bank rendelkezett a banki eszközök 55%-a felett. Ma ez a szám 77%! Ha 2008-ban nem engedhettük meg nekik, hogy bedőljenek, miért hagyjuk őket ilyen iramban tovább növekedni??? 
A Federal Reserve nagyon is favorizál nagy Wall Street-i bankokat, mint a G.S.. Például 2007 december 1-e és 2010 július 21-e között a bankóriás kapott titokban 814 milliárd dollár kölcsönt.
A GS a központja a derivatív (származékos) ügyleteknek, amely mint azt láthattuk is, megroppanthatja a globális pénzügyi rendszert. Ezen a ponton a megabank 53 trillió dollárt kitevő származékos ügylet fölött bábáskodik! A The New York Times szerint a nagy Wall Street-i bankok uralják az előbb említett piacok egészét! Az újság szerint ezen bankok, mint a JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America és a Citigroup minden hónapban tartanak egy titkos találkozót, ahol megbeszélik a totális kontroll mikéntjét és hogyanját: minden hónap 3. szerdáján 9 tag összegyűlik egy titkos találkozón Manhattan központjában teljes titoktartás mellett!
A GS a 2008-as összeomlás kellős közepén volt, amely mély recesszióba taszította az egész világgazdaságot. A 2008-as összeomláshoz vezető években a GS olyan jelzálog-fedezetű értékpapírokat adott el befektetőknek, amelyekről eleve tudta, hogy szemétre valók, de azokat AAA értékelés (legjobb) alá sorolta be! Mindezek tetejében a GS gyakran hatalmas tétekben fogadott azon saját értékpapírjai ellen, melyeket kiemelten nyereségesnek állított be, melyek végül bedőltek!  
A The New York Times (NYT) így jellemzi azokat az éveket: nemcsak hogy a bankok - köztük a GS -  "házaltak" ezekkel a komplex értékpapírokkal - szintetikus fedezett adósság jellegű kötelezettségek (SCDO) - hanem mindezek tetejében még fogadtak is ellenük (fedezetlen eladás: short selling), hogy Wall Street-i szóhasználattal éljünk! New York-i kereskedők szerint más intézmények hasonló értékpapírokat kreáltak, melyek ellenében aztán fogadtak is. Ilyenek a Deutsche Bank, Morgan Stanley stb. 

Sylvain Raynes, aki szakértője a struktúrált pénzügyi termékeknek az R & R Consulting New York-i irodájában, megjegyezte, hogy amit a GS abban az időben művelt, az abszolút sokkoló volt! "Egyidejüleg eladni értékpapírokat és fogadni ellenük, ez több mint cinikus"! 
A GS-nek hatalmas szerepe volt abban, hogy Görögország, Olaszország, és egyéb európai országok ilyen mély adósságba keveredjenek.
Idézet egy cikkből, melyet Andrew Gavin Marshall írt: Háztartások kiváltottak egy 2. jelzálogkölcsönt, hogy kifizessék a hitelkártya adósságukat. A GS a JP Morgan és más amerikai bankok segítették a távoli jövőbe átnyomni a kormányzati adósságot a származtatott [vagy származékos] ügyletek, derivatívák piacán keresztül.
Ezt tették Görögországgal, Olaszországgal, és több más eurozóna beli országgal is! 
Alkuk tucatjaiban Európában a bankok előre biztosítottak készpénzt a jövőbeni kormányzati kifizetések fejében, olyan felelősségekkel, amiket utána kihagytak a könyvekből. 
Mivel az ügyletek nem kölcsönként voltak elszámolva, így azok nem az adósság kategóriába (kötelezettségek) estek, így Görögország és egyéb országok valódi adósságának mértéke nagy %-a rejtve marad! Görögország elzálogosította repülőtereit, autópályáit annak érdekében, hogy gyorsan pénzhez jussanak, és továbbra is kihagyja az adósságokat a könyvekből, azokat tranzakcióknak minősítve.  
A GS "keményen dolgozik" azon, hogy segítsen az állami és helyi kormányoknak kiárusítani az autópályákat, a szennyvíztisztító telepeket, könyvtárakat, parkolóórákat, reptereket, és erőműveket azoknak, akik a legjobb ajánlatot teszik! A legmagasabb árakat ajánlók általában a külföldi vásárlók közül kerülnek ki, akik ráteszik a kezüket a drága infrastruktúrális eszközökre. 
Mialatt mindenki más életét megkeseríti a GS, addig "dolgozóinak" csillagászati összegeket fizet ki. 2010-ben az összes dolgozója nem kevesebb mint 15 milliárd!!! dollárt tehetett zsebre! 
Ha ez nem lenne elég, a GS befolyása még a szövetségi kormányra is kiterjed. Megvan az oka annak, miért hívják azt "Government Sachs"-nak. Nem számít ki van a Fehér Házban. Személyek, akik a GS-nál, ill. egyéb nagy bankoknál dolgoznak folyamatosan rotálódnak és időnként a politikai életben kötnek ki - nagy meglepetésre!
Michael Brenner cikkéből érdemes idézni: A Wall Street hatalomátvétele az Obama-adminisztrációban immár befejeződött. A mega bankok és vállalati szövetségeseik töltik be az összes fontos gazdasági pozíciót. Obama pont oda rakta az üzletembereket, ahol azok a legjobban számítanak. Mr.William Daley, a JP Morgantől, aki a Fehér Ház vezérkari főnöke, Mr Gene Sperling a GS-tól, aki a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója, Eileen Rominger a GS-tól, aki a SEC Investment Management vezetője. Még a nemzetbiztonsági tanácsadó, Thomas Donilon is ott van, aki a kegyvesztett Fannie Mae jogszabályi és stratégiai ügyvezető alelnöke volt, majd vállalati lobbista lett a O'Melveny and Roberts-nél. A General Electric elnök-vezérigazgatója Jeffrey Immelt az elnöktanács elnökeként a Foglalkoztatás és Versenyképesség részlegénél foglal helyet. 
A GS túl sok pénzt invesztál az elnökválasztási kampányokba. Míg a 2008-as választásoknál Barack Obama zsebébe vándorolt diszkréten 1 millió dollár, addig a 2012-es választásokon már Mitt Romney republikánus elnökjelölt bankszámláját hízlalták ugyanekkora összeggel! Amint azt látjuk a bankvilág mindkét oldalt támogatja, hogy még véletlenül se járjanak rosszul.
Még egyszer: nincs semmi rossz a pénzcsinálásban. 
Semmi probléma nincs azzal, ha valaki a pénzügyi világban dolgozik.
De a dolgokat lehet jól és rosszul is csinálni.
A GS nagyon is rossz úton halad, és....Amerika és a Világ egésze egy jobb hely lenne nélküle! 

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/fat-8bn-bonus-goldman-sachs-4993158 

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/11-reasons-why-america-would-be-a-better-place-without-goldman-sachs


Magellán 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése